Et mobilt klippeprogram fra Adobe – juhu!

Da jeg hørte om Adobe Premiere Rush (herefter bare “Rush”) første gang blev jeg begejstret. Jeg tænkte, at det var indlysende smart, at der var et mobilt klippeprogram fra Adobe Creative Cloud, som jeg betaler til hver måned i forvejen. 

Let at overføre til PC

Jeg blev endnu mere glad, da jeg læste, at man kunne bruge Rush på computeren også, og at det var nemt at tage et projekt, man er i gang med at klippe på mobilen, over på computeren og afslutte der. 

Nemt at bruge

Så begyndte jeg at bruge programmet. Først til en lille test, hvor jeg blot satte et GPS mærke ind i en video fra Nivå Strandenge. Det så fint ud. Så bestemte jeg mig for at optage en demo af programmet på min mobil. Rush er faktisk ganske nemt at bruge.

Flotte skabeloner giver professionelt look

Der ligger nogle fine skabeloner til grafiske elementer i Rush, som er noget lækrere end dem, der findes i f.eks. Camtasia Studio*. Se eksempler på Rush’ skabeloner i videoen.

Den slags giver en del wauw-effekt og et professionelt look, og det er sikkert det mange virksomheder gerne vil tilføje deres hjemmelavede videoer. Hvem vil ikke gerne fremstå professionel?

Håbløst at redigere teksten i mobilappen  

Videoen nedenfor er klippet i Rush. Først på mobilen, siden på computeren. Hvis du har set videoen vil du vide, at jeg ikke er begejstret for at redigere grafiske elementer på mobilen. Det er svært at få fat på teksten og rette i den. Det skal lige siges, at jeg arbejder på en Samsung A50 og det er ikke en lille telefon – mine hænder er til gengæld en størrelse small i latexhandsker, altså næsten børnestørrelse. 

Videoen her er klippet i Rush. Den er ikke klippet færdig efter min standard, men da programmet var gået ned en del gange gav jeg op og trykkede “eksporter” og uploadede den, som den var til YouTube. Det er den version du ser, som altså er lidt lang. Du kan bruge den til at tage et kig ind i programmet og se mit mundtlige review som kommer efter 10 minutter. Det er tilladt at scrolle frem.

Projektet ligger i skyen 

Til sidst bestemte jeg mig derfor for at prøve at overføre projektet til computeren, og det var faktisk nemt, for hele løsningen er cloudbaseret. Det vil sige at projektet ligger i Adobes sky, så når jeg blot åbnede Rush fra Creative Cloud på computeren, så lå mine projekter allerede klar. Hurra for det. Det var virkelig nemt. Endelig kunne jeg arbejde på en ordentlig størrelse skærm med mus og tastatur.

Programmet lukker ned…

Så begyndte jeg at redigere, og hov, så gik programmet i stå og lukkede. Jeg åbnede igen. Redigerede lidt. Den crashede igen…. 

Cloud er ikke altid lykken

Jeg har tidligere forsøgt at arbejde i en cloudbaseret løsning. Det var i det klippemodul, der medfølger til videoportalen “Dreambroker”, og hvordan skal jeg sige det???

Cloudbaserede klippeprogrammer passer ikke til mit temperament. Det går for langsomt. Når det så oven i købet crasher (går ned) hele tiden er jeg stået af. (Måske i en fremtid med fibernet og 5G.)

“Version one is better than version none”

Videoen ovenfor er klippet i Rush. Den er ikke klippet færdig efter min standard, men da programmet var gået ned en del gange gav jeg op. Jeg trykkede “eksporter” på mobilen og uploadede den, som den var til YouTube. Det er den version du ser, som altså er lidt lang. Du kan bruge den til at tage et kig ind i programmet og se mit mundtlige review som kommer efter 10 minutter.  

Projektet var for stort

Det skal siges, at jeg netop forsøgte at klippe nogle optagelser på i alt 15 minutter som så blev klippet ned til 12 minutter. Det var åbenbart for meget for Rush. Måske var det gået bedre, hvis jeg havde lavet en optagelse på kun 2-3 minutter. 

Anmeldelsen

Min vurdering af Adobe Premiere Rush er, at den nok kan være smart til korte optagelser på 2-3 minutter. Det er bedst egnet til “one take”, som lige klippes til og tilføres noget beskrivende tekst i en smart animeret grafik, et filter eller musik. Så hvis det er det du skal bruge, så er det fint. Redigering af det grafiske vil jeg dog anbefale, at du foretager på din computer.

Et godt råd til dig, der er chef.

Sæt ikke din marketing/SoMe/Studentermedhjælp til at klippe et halv- eller heltimelangt interview eller anden lang optagelse i dette program. Det svarer til at bede en pianist om at spille et stykke af Mozart på et plasticorgel lavet til børn. Din medarbejders opsigelse vil være nær. Skal I have klippet noget langt ned til noget kort, så giv ham/hende tid til at sætte sig ind i Adobe Premiere Pro eller hyr en professionel, der kan det allerede!   

God fornøjelse med Adobe Premiere Rush!